LA PANSA
El raïm es una fruita
de secà. Té una fulla gran, perquè arreplega molta humitat. Les eines per a
elaborar la pansa eren: els canyissos, el còccid, la caldera...La pansa es feia
posant el raïm dins una caldera en aigua bullint, després la traïen i les dones
i els xiquets l’escampaven damunt els canyissos i la posaven al sol. Per la nit
entraven els canyissos al riurau per a protegir-los de la rosà. Si el raïm
agafava humitat es floria i no aprofitava. La pansa ja elaborada se n’anava als
magatzems i l’envasaven. A l’hora de vendre era un gran producte comercial, que
s’exportava a diferents països. Pel port de Xàbia eixia molta pansa. Hi havia dos
classes de pansa: la pansa verge i la pansa normal. Antigament es venia millor
la pansa de sol, perquè no s’ensucrava. Els corintos era la pansa xicoteta que
no tenia pinyols. La família dels Bolufers eren molt rics i s’enduen la pansa a
Anglaterra amb els seus vaixells.
Hi ha riuraus a la
Marina Alta, la Marina Baixa, la vall d’Albaida, la Safor,etc.
El riurau mes gran de
la Comunitat Valenciana es troba en l’Horta (València).
Per a fer els arcs
dels riu raus usaven moltes tosques que provenien de les dunes (muntanyes
d’arena).
Lucía
Tachó Llidó
ELS RIU RAUS
El
divendres vam anar al riurau d’Arnauda i Pepe Sapena
ens va explicar, que antigament tota la gent tenia un riurau. Un riurau es un
cobert amb arcs de tosca que servia entre altres coses per a fer pansa. Les
casetes que no tenien prou riurau, tenien un bou (substitut d’un riurau que era
com una tenda d’acampada gegant). Per a fer la pansa els homes tenien que
treballar tot l’any. Amb els diners de la pansa es vivia tot l’any. Per a fer
l’escaldà havia que preparar i netejar la caldera, els canyissos, el forn, els
pilons i el lleixiu. Preparaven un sequer davant el riurau que era on es
posaven els canyissos per a posar el raïm. Secar el raïm costava molt i als
cinc dies tenien que girar el raïm. També era molt important tallar el raïm en un
punt exacte. Hui en dia la pansa es fa amb màquines. Els anglesos eren els
principals consumidors de pansa i tenien un vaixell propi per a transportar la
pansa.
El riu rau d’Arnauda va
ser construït a finals del segle XIX i és un dels majors dimensions que es
conserven. Té 56 metres de llarg amb 42 arcs,
disposats en tres files, formant una coberta a dos aigües. Els riuraus
normals tenien 5 arcades.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada